Geen naheffing btw op in 2018 betaalde prestaties [Kennisbank]

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarom zal de Belastingdienst niet naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 zullen plaatsvinden.

In het regeerakkoord van 2017 is gemeld dat het kabinet het verlaagde btw-tarief (6 procent) in 2019 wil verhogen naar 9 procent. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op een breed scala van goederen en diensten. Het btw-tarief moet bepaald worden naar het moment dat de prestatie daadwerkelijk verricht wordt. Staatssecretaris Snel heeft in een debat met de Tweede Kamer echter aangekondigd dat de Belastingdienst de btw niet zal naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 zullen plaatsvinden. Dit geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals bijvoorbeeld ook stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis. De staatssecretaris geeft aan dat ondernemers er verstandig aan doen zich nu wel al voor te bereiden op de geplande btw-verhoging door de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen.

De verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent zal worden opgenomen in het Belastingplan 2019. De Tweede en Eerste Kamer hebben over deze wijziging dus nog het laatste woord. Wel is het raadzaam uw cliƫnten te wijzen op deze wijziging zodat ze hierop kunnen anticiperen. Bijvoorbeeld bij het opstellen in 2018 van offertes voor 2019 kan al rekening worden gehouden met de mogelijke btw-verhoging volgend jaar.

Bron: Fiscaal en Meer, MvF 8-06-2018
Auteur Wim de Kok (wdk)